donderdag 4 april 2013

kerken en kathedralen


In 2004 zijn we met een bevriend echtpaar naar Schotland geweest. We verbleven in verschillende Bed and Breakfast's. 13 mei nadat we geland waren in Edinburgh en we onze huur-auto hadden gevonden reden we naar ons eerste adres, een Victorian House gelegen aan de Kilmaur Road, waar we twee nachten zou slapen.


14 mei brachten we een bezoek aan Edinburgh zelf en een van onze doelen was de St.Giles Cathedral. Deze werd ca 1130 op instignatie van koning David I gebouwd als parochiekerk. De kerk werd geleid door de Lazaristen en zij namen Sint Gillis, de patroonheilige van de melaatsen als patroon van deze kerk.


In de loop der jaren werd de kerk regelmatig gewijzigd dat was mede het gevolg van de verwoestingen die Engelse troepen in 1385 aanrichtten. In 1419 was het gebouw voltooid en in 1467 werd de kerk verheven tot een Collegiate Church.


in 1559 hield John Knox er een preek die leidde tot een beeldenstorm, waarbij de middeleeuwse
versieringen werden vernietigd. De kerk werd de komende tijd door een aantal verschillende geloven gebruikt en om dat te realiseren werden er moren in het gebouw aangebracht. Pas in de jaren 1807 tot 1833 werd het gebouw in oude stijl teruggebracht en nog weer later werden alle aangebrachte muren verwijderd, zodat het koor, de kruising, de transepten en het schip weer één geheel werden.


Momenteel heeft de kerk een kruisvorm en is oost-westelijk geörienteerd. Lengte van schip en koor zijn even lang en de transepten zijn ook even lang als het schip met zijbeuken breed is.
In het interieur bevinden zich talrijke herdenkingsmonumenten uit vooral de 19de en 20e eeuw. 


Geen opmerkingen: