dinsdag 2 april 2013

levensbericht 26 maart


Dat we over een filmopname beschikken van de beroemde Franse actrice Sarah Barnhardt is op zich als fantastisch al krijgen we vanzelfsprekend door de slechte kwaliteit van deze op het eind van haar carriere gedraaide stomme film La Reine Elizabeth geen goed beeld van haar acteerkwaliteiten. 

Haar moeder was een joodse vrouw Julie Bernardt die uit een buitenechtelijke relatie haar dochter Sarah kreeg. Deze Julie had een opa, Moritz Bernardt, die een bekende Amsterdamse koopman was. Sarah gaf haar onbekende vader de naam van een broer van haar moeder die Edouard Bernhardt heette. Waarschijnlijk is haar moeder ook in Amsterdam geboren.
Sarah ontwikkelde zich als een geweldig actrice, die niet alleen in Parijs optrad, maar lange tournees door de hele wereld maakte.
Ze had talrijke bewonderaars waaronder de beroemde schrijver Oscar Wilde die haar de bijnaam The Divine Sarah gaf en Mark Twain die zei dat er slechte, redelijke, goede en geweldige actrices waren, maar slechts één Sarah Bernhardt.

Haar grootste succes had ze met haar rol in het toneelstuk La Dame aux Camelias van Alexandere Dumas. Op het einde van haar carriere ontdekte ze ook het medium film en trad in een aantal stomme films op. La Reine Elizabeth werd een wereldwijd succes, vooral nadat deze ook in Amerika werd uitgebracht. De rol van Essex werd gespeeld door de 37 jaar jongere Nederlandse acteur Lou Tellegen, met wie ze een verhouding had.
Sarah leed aan nierfalen en op 26 maart 1923 overleed ze op 78 jarige leeftijd in Parijs aan complicaties van deze ziekte. Ze werd begraven op de beroemde Parijs begraafplaats  Père Lachaise.

Geen opmerkingen: