maandag 8 april 2013

onbekende componisten


Bovenstaand fragment is uit het Requiem van Joseph Eybler, een componist die vooral bekend is gebleven door zijn vriendschap met Mozart.
Eybler werd op 8 februari 1765 geboren in het plaatsje Schwechat bij Wenen uit een muzikale familie. Hij kreeg de eerste muzieklessen van zijn vader, die bevriend was met de familie Haydn. Joseph trad toe tot het jongenskoor van de St.Stephansdom in Wenen en vervolgens kreeg hij les van de in die tijd bekend componist Johan Georg Albrechtsberger.. Deze vond hem een muzikaal genie. Ook Jozef Haydn prees zijn muzikale kwaliteiten.


In 1791 werd hij benoemd tot dirigent van het koor verbonden aan de Carmelietenkerk en in 1794 kreeg hij een aanstelling aan het Schottenklooster, waar hij liefst 30 jaar bleef.
In 1803 schreef hij in opdracht van keizerin Maria Theresia het requiem in C minor. Via Haydn kwam hij in aanraking met Mozart, die hem zelfs enkele lessen gaf en hem zijn opera Cosi fan Tutte liet dirigeren. De twee werden vrienden voor het leven.

Na de dood van Mozart gaf diens weduwe Constanza hem de opdracht het Requiem van Mozart te voltooien, maar dat lukte Eybler niet.
Tijdens het dirigeren van dit Requiem werd Eybler getroffen door een beroerte die het hem de rest van zijn leven onmogelijk maakte te dirigeren en te componeren.
Hij stierf op 24 juli 1846.
Naast de vele geestelijke werken componeerde Eybler o.a. een klarinetconcert voor Anton Stadler, die ook de eerste uitvoering gaf van Mozarts prachtige clarinetconcert.

Geen opmerkingen: