maandag 8 april 2013

levensbericht 8 april


Men denkt altijd dat de Nachtwacht het grootste schilderij is dat hangt in het Rijksmuseum, maar dat is het hier afgebeelde werk van Jan Willem Pieneman. Het stelt voor de Slag bij Waterloo. Jan Willem werd op 4 november 1779 geboren in Abcoude. Hij was voorbestemd om koopman te worden en kreeg daartoe een opleiding, maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en Pieneman volgde ook tekenlessen aan de Amsterdamse Stadsacademie. 


In 1805 werd hij zelf tekenleraar aan de artillerie=en ingenieursopleiding in Amersfoort. Zijn  bekendheid als schilder dankt hij vooral aan afbeeldingen uit de Nederlandse Geschiedenis. Hij was modern voor zijn tijd omdat hij geen 17de eeuwse schilders meer kopieerde.
Vooral bovenstaand schilderij  waarop de hertog van Wellington een belangrijk figuur is, gaf hem zijn faam. Om deze hertog goed weer te geven, maakte hij vele portretten o.a. van Engelse BN 'ers.

Pieneman werd in 1820 directeur voor de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten in Amsterdam wat hij bleef tot 1853. Hij gaf blijk een goed organisator te zijn, maar ook een uitstekend leraar. Leerlingen van hem was o.a. Jozef IsraĆ«ls. 
8 april 1853 stier hij te Amsterdam. Zijn zoon Nicolaas werd ook kunstschilder, ook zijn kleinzoon en kleindochter resp. Nicolaas en Johanna oefende dit metier uit.


 

Geen opmerkingen: