vrijdag 5 april 2013

kerken en kathedralen


Zaterdag 15 mei hebben we een bezoek gebracht aan het stadje Stirling. Vanzelfsprekend bezochten we The Church of the Holy Rude. Deze kerk is genoemd naar het Heilige Kruis en werd in 1129 gesticht. In 1405 werd Stirling getroffen door een enorme brand, die ook de kerk verwoestte.


Aan het begin van de 15de eeuw werd begonnen met de herbouw, waarvan twee fasen werden voltooid. Men begon met het schip en in 1507 begon met de bouw van het koor, de apsis en werd de westelijke toren verhoogd. In 1555 was men klaar, maar al gauw bleek dat het kerkgebouw te klein was en werd het koor opgenomen in  het schip en ging men een nieuw en groter koor bouwen. Ook werd een niieuwe apsis gebouw naar een ontwerp van John Couts.


Tijdens de beeldenstorm werden alle beeldingen etc. verwijderd. 29 juli was een heuglijke dag voor de kerk, toen werd namelijk de minderjarige zoon van Queen Mary, Jacobus VI tot koning van Schotland werd gekroond. De dienst werd geleid door de Reformator John Knox.


Wat betreft het interieur zijn in het schip nog altijd de eikenhouten valken van het plafond te zien; de meeste pilaren zijn niet versierd behalve de meest oostelijke bij het koor. Opvallend zijn de zeer zware pilaren tussen het schip en het koor; deze waren bedoeld om een centrale toren te ondersteunen.

Van de vier kapellen die de kerk ooit bezat is er slechts één bewaard gebleven nl. de Saint Andrew's Chapel in de noordoostelijke hoek. Aan de andere kant, dus de zuidwestelijke hoek bevindt zicch een kerkklok bekend als de Mary Bell. In de westelijke toren hangen zes klokken en in het noordelijke transept staat sinds 1890 een Rushworth and Dreaper pijporgel opgesteld.
De gebrandschilderde ramen dateren uit de laat 19de eeuw en zijn o.a. vervaardigd door Douglas Strachan.

Westelijk en noordelijk bevinden zich begraafplaatsen, waar standbeelden van verschillende kerkhervormers staan b.v. John Knox, Andrew Melville, Alexander Henderson, James Renwick, James Guthrie en Margaret Wilson.


 
 

Geen opmerkingen: