vrijdag 5 april 2013

levensbericht 4 april


Dit fragment is de openingsscene van de beroemde film Sunset Boulevard geregisseerd door Billy Wilder, met een opmerkelijke rol van de filmster aan wie ik dit levensbericht wijd nl.Gloria Swanson.
Ze heette eigenlijk Gloria May Josephin Svensson en werd op 27 maart 1899 geboren in Chicago. Omdat haar vader beroepsmilitair was, moest het gezin dikwijls verhuizen o.a. naar Puerto Rico. Haar moeder vond dat vele verhuizen maar niks en besloot terug te keren naar Chicago; de vader bleef in Puerto Rico. 


Gloria was een knap meisje; alleen haar oren waren wat aan de grote kant en haar moeder heeft die altijd bedekt met opvallende grote hoeden. Bij een bezoek aan de Essanay filmstudio's in Californië kreeg Gloria zomaar een filmrolletje aangeboden. Ze ontmoette er haar eerste echtgenoot Wallace Beering, die haar overhaalde om naar Hollywood te verhuizen. Daar trad ze eerst op in een paar door Mack Sennett geregisseerde kemodies en ze trok daarmee de aandacht van Cecil B. de Mille. 

Hij zorrgde ervoor dat ze beroemde tegenspelers kreeg w.o. Rudolf Valentino. Haar succes was enorm en ze verdiende zoveel geld dat ze besloot een eigen produktiemaatschappij op te richten. Zodoende kon ze zelfgekozen films financieren.

Bijzonder was dat Gloria zonder enig probleem de overstap van Stomme naar Sprekende film kon maken, wat slechts weinig beroemde tijdgenoten lukte. Met de crisis die in Amerika uitbrak kwam er ook een voorlopig einde aan haar filcarrière.
In 1950 maakte ze een geweldige come-back met haar rol van Norma Desmond in Sunset Boulevard.

In 1970 begon ze te beeldhouwen en wat later ook te schrijven. Dat leidde in 1980 tot de verschij ning van haar autobiografie. Dat bleek zeer goed geschreven levensverhaal te zijn, waarin ze zeer openhartig over haar voor en tegenspoed vertelde. 

4 april 1983 overleed ze in haar slaap op 84 jarige leeftijd. 

Geen opmerkingen: