donderdag 4 april 2013

kamerkoor repertoire


Een van de mooiste koorwerken die we laatste tijd met ons kamerkoor hebben ingestudeerd en op een concert op 7 juni gaan uitvoeren in een kerk in Herveld is het Requiem van Ildebrando Pizetti.
Deze Italiaanse componist behoorde tot de generatie van 1880 waartoe ook Ottorino Respighi en Gian-Francesco Malipiero behoorden. Zij waren mensen wier eerste kracht niet lag in het schrijven van opera's.


Ildebrando werd op 20 september 1880 in Parma geboren en al op jeugdige leeftijd kreeg hij les van zijn vader Odoardo die pianoleraar was. Maar aanvankelijk dacht hij toneelschrijver te worden, maar in 1895 schreef hij zich in aan het conservatorium in zijn geboorteplaats. Hij kreeg er les van Giovanni Tebaldini, die hem de liefde bijbracht voor de Italiaanse muziek uit middeleeuwen en renaissance.


Hij kreeg in 1908 een aanstelling aan het conservatorium Luigi Cherubini als leraar compositie en verhuisde in 1924 naar Milaan vanwege zijn benoeming tot directeur van het conservatorium aldaar. Een volgende stap in zijn carriere was het directeurschap van de Accademia Nazionale di Santa Cecilia in Rome, als opvolger van Ottorino Respighi. Daar bleef hij tot 1958 en overleed in Rome op 14 februari 1968.
Hij schreef liefst 15 opera's, de meeste op eigen libretti. Daarnaast schreef hij orkest-en kamermuziekwerken, een aantal liederen en zelfs muziek bij een 5tal films.


Geen opmerkingen: