vrijdag 16 oktober 2015

bezoek aan Singer Laren



Schrijver van dit blog is lid van een fietsclub voor gepensioneerde mannen, die eenmaal per maand een fietstocht maakt van ongeveer 50 kilometer, waarin altijd een cultureel doel is opgenomen. Afgelopen dinsdag hebben we vanaf Lage Vuursche een prachtige fietstocht richting Laren  gemaakt, die alleen geteisterd werd door hevige kou.
In het Singer Museum kregen we een geweldige rondleiding door een oud onderwijzer, die de opleiding "universiteit voor kleine luiden" had gevolgd, wat duidelijk bleek uit zijn enorme algemene ontwikkeling.


Een paar maanden geleden heeft dit museum gegrondvest door de aartsconservatieve Amerikaanse familie Singer; feitelijk tegen de grondbeginselen van deze maecenassen in, een grote schenking gekregen van ruim tachtig werken van kunstenaars die behoorden tot de Bergense school. De schilders die gerekend worden tot deze kunstenaarsgroep gingen in de loop van hun carrière expressionistisch schilderen en dit soort schilderijen konden de Singers absoluut niet waarderen.


Een belangrijke theoreticus voor deze groep was de Franse schilder Henri Le Fauconnier.

In volgende artikelen wil ik meer aandacht schenken aan deze Bergense School. Iedereen van de Raddraaiers was erg enthousiast over deze tentoonstelling.



Geen opmerkingen: