vrijdag 2 oktober 2015

onbekende componisten


Di is een gedeelte uit een concert voor cello en orkest van de voor mij totaal onbekende componist Wilhelm Fitzenhagen. Hij werd 15 september 1848 in Seesen in het hertogdom Brunswijk werd geboren. Op vijfjarige leeftijd kreeg hij al piano,cello en vioollessen. Vanwege zijn geweldige spel hoefde hij niet in militaire dienst. Door geldelijke ondersteuning kon hij een jaar gaan studeren in Dresden bij Friedrich Grützmacher. Bij een optreden van Wilhelm in Weimar was Franz Liszt aan wezig en die was zo door zijn spel getroffen dat hij hem een plaatsaanbood in het Hoforkest van Weimar, maar Wilhelm had al een baan aangenomen aan het conservatorium in Moskou. Hij sloot er vriendschap met Tsaikowski;



 een aantal composities van diens hand werden door Fitzenhagen voor het eerst uitgevoerd w.o. de beroemde Roccoco variaties. Ook leidde hij een aantal cellisten op w.o. Joseph Adamowski, die de overstap maakt naar Amerika en toetrad tot het pas opgerichte Symphonie Orkest van Boston. 
Fitzenhagen overleed 14 februari 1890, slechts 52 jaar oud. Hij liet hoofdzakelijk composities voor zijn instrument na nl. de cello.

Geen opmerkingen: