zaterdag 24 oktober 2015

vakantie


Tijdens ons verblijf op camping 't Haller hebben we een aantal bezienswaardigheden bezocht. Een daarvan was het Heilig Beeldenmuseum dat ondergebracht is in de oudste kerk die door de beroemde architect Pierre Cuypers is gebouwd. De kerk is vernoemd naar de Heilige Antonius van Padua. Op onderstaande foto ziet u hoe het interieur van deze kerk er 100 jaar geleden uitzag.


'
Pierre Cuypers bouwde niet alleen deze kerk, maar een heel complex gebouwen. De kerk raakte in de loop der jaren in verval en is sinds 2009 onttrokken aan de eredienst. Het parochiebestuur heeft de kerk overgedragen aan een stichting die probeert het kerkelijk erfgoed zo goed mogelijk in stand te houden. Inmiddels is deze kerk qua exterieur gerestaureerd; iets wat hoog nodig was. Er liggen plannen klaar om deze kerk die nu gebruikt wordt als museum om allerlei kerkelijke overblijfselen uit de kerken die worden afgebroken te herbergen. Het betreft hier voornamelijk beelden, kerststallen e.d. Dit houdt in dat we hier niet echt te maken hebben met kunstvoorwerpen; er is helaas veel kitch tussen. Maar het museum trekt jaarlijks toch een groot aantal bezoekers en voldoet schijnbaar in een behoefte.

Het is wel te hopen dat het interieur weer in oude staat wordt teruggebracht, want ik vind het interieur deprimerend en hoe men is omgegaan met het orgel is werkelijk schandalig.





Geen opmerkingen: