donderdag 8 oktober 2015

koormuziek



Een ander koorwerk wat we op 8 november zingen draagt de titel "De nevel dekt ons" gecomponeerd door Johannes Verhulst op een tekst van Jan Pieter Heije. Johannes werd op 19 maart 1816 in Deen Haag geboren. Als jongen zingt hij in een katholiek jongenskoor en daar ontdekte men zijn grote muzikaliteit.

 In 1836 werd een compositie van hem aan Mendelsohn getoond die direct zo enthousiast was dat hij Verhulst meenam naar Leipzig als zijn leerling. Daar schreef Verhulst in 1842 een symfonie en voerde deze uit met het Euterpe-orkest waarvan hij dirigent was. Op aandringen van Koning Willem II keerde Johannes terug naar Den Haag en gedurende de jaren 1842 tot 1848 schreef hij hoofdzakelijk Nederlandse liederen. In 1848 werd hij benoemd tot dirigent van de Maatschappij tot Bevordering van de Toonkunst in Rotterdam. Bij het zilveren jubileum van deze Vereniging wist hij een aantal belangrijke personen w.o. Franz Liszt naar Rotterdam te halen. Hij was een van de invloedrijkste mensen in de Nederlandse Muziekwereld, maar zijn conservatieve smaak wekte op den duur steeds meer weerstand op. Hij vertikte het b.v. om composities van Berlioz, Liszt en Wagner uit te voeren en liet dat over aan gastdirigenten. In 1896 trok hij zich terug uit het openbare leven.


Hij was 7 mei 1851 getrouwd met Johanna Elizabeth Cornelia Rochussen. Het paar kreeg zes kinderen; 17 januari 1891 overleed hij vereenzaamd op 74 jarige leeftijd.
Naast liederen die voor zijn tijd een opvallend gebruik van chromatiek kende en lange voorspelen-en naspelen bavatten schreef hij kamermuziek, een Mis opus 20, orkestmuziek en de Pius Cantate opgedragen aan Paus Pius IX, waarvan het deel "Aan U, o Koning der eeuwen" lange tijd in de katholieke kerk als zelfstandig lied werd gezongen.




Geen opmerkingen: