dinsdag 6 oktober 2015

vacantie


Zondag 23 augustus; sinds gistermiddag staan we op de SVR camping "'t Haller " aan de Beunkstege 4 in Vorden. Dat laatste is ietwat misleidend want het is vanaf de camping 6 kilometer naar Vorden. Dorine, onze vriendin die een kamer heeft in het vanouds bekende Hotel Bakker in Vorden kwam vanmorgen rond 10.00 uur op de camping. We stonden al helemaal klaar voor de "Achtkastelenroute en na nog een kopje koffie te hebben gedronken bestegen we onze e-bikes voor een tocht van ongeveer 40 kilometer. Na ongeveer 6 kilometer kwamen we bij Kasteel Vorden. Op een idyllisch plekje in de tuin een kop koffie gedronken en daarna zijn we het kasteel gaan bezichtigen.



In 1315 wordt dit kasteel voor de eerste keer genoemd; het bouwwerk was bedoeld voor militaire doeleinden, maar het wordt direct bewoond. In 1580 wordt het geplunderd en in 1610 weer gerestaureerd. Een aantal adellijke families w.o. Ripperda en v.d.Borch bewoonden het kasteel.


 Tijdens de Tweede Wereldoorlog stond het leeg en verviel het tot een bouwval. Gelukkig werd het in 1976 zeer grondig gerestaureerd en tijdelijk gebruikt als Gemeentehuis. De Gemeente verkocht het door aan een echtpaar, dat probeert het kasteel weer in oude luister te herstellen.


De route bewegwijzerd met gele bordjes met zwarte pijlen en is dus heel goed te volgen. Wij rijden hoofdzakelijk over smalle klinkerwegen; mooie geasfalteerd rijwielpaden zijn er in dit gebied nauwelijks.
We vervolgen onze route en komen bij Kasteel Hackfort dat in de 14de eeuw door landdrost Gerrit van Hackfort als burcht werd gebouwd. IN 1586 werd het door de Spanjaarden verwoest. Het was Borchard van Westerholt die het liet herbouwen. In 1788 werd het door een andere Westerholt nl. Borchard Frederic verbouwd en hij gaf het gebouw een strakkere gevel met grote ramen; de uitstekende toiletten in de gevel met kruisramen verdwenen. Ook het Poortgebouw werd gesloopt, waardoor er nu een goed zicht is op de symmetrische voorgevel en het bordes. Helaas dempte men ook de grachten.




De Heren van Bronckhorst hielden Hackefort tot 1702 in leen. In 1581 komt het kasteel in het bezit van genoemde heren als Jacoba van Hackfort trouwt met ene Van Raesfelt. Uit dit huwelijk wordt Margaretha geboren en die vererft het in 1602 aan de eerder genoemde Borchard van Westerholt. In 1934 overlijdt de een na laatste generatie met Borchard Frederik Willem; zijn vijf kinderen waren erfgenaam. De enige ongehuwde, Clara geheten, werd in 1935 uitgeboedeld. De overige vier werden voor een kwart eigenaar. In 1964 overleed een der zussen en zij vermaakte haar deel aan Natuurmonumenten. Haar broer Arend nam in zijn testament op dat na het sterven van alle Hackforts het kasteel volledig in bezit zou komen van Natuurmonumenten. Arend overleed 8 oktober 1970, Emma op 28 november 1971 en Sannie op 14 april 1981. Dus vanaf die datum kwam het kasteel in handen van Natuurmonumenten.


Geen opmerkingen: