woensdag 18 juli 2012

Chateau d'Aiguefonde



DOUCE FRANCE 11

Deze keer geen dagverslag, maar een impressie van het Chateau Aiguefonde, waar we een kleine week hebben vertoefd.

Het kasteel  dateert oorspronkelijk uit de 13de eeuw en is gebouwd op de funderingen van wat ooit een Romeinse uitkijktoren was, De eerste seigneur van Chateau Aiguefonde was Isarn Bonhomme in het jaar 1277 genoemd als zodanig. Het geslacht Bonhommes waren drie eeuwen lang de bewoners van het kasteel.

1 november 1600 voltrok zich een tragedie; de laatste Bonhomme, Catherine, werd op die dag vermoord. Zij liet geen directe erfgenaam na en dus was de familie van haar echtgenoot gedwongen het kasteel in 1622 te verkopen aan de familie D' Espérandieu, die tweeënhalve eeuw zou wonen.

Een van de Heren D 'Espérandieu, Jean-Louis paste aan het einde van de 18de eeuw het kasteel aan aan de eisen en de heersende mode van die tijd. Hij zich dat financieel veroorloven omdat hij in het huwelijk was getreden met de enorm rijke Cahrlotte de Montmollin. Maar in 1866 overlijdt de latatste D ' Espérandieu
en in 1896 koopt de schatrijke zakenman Henri Tournier uit het naburige Nazamet het kasteel. Als hij overlijdt in 1919 koopt de Vicomte de la Jonquière het kasteel, maar die verblijft er alleen in de zomermaanden. Het huwelijk van hem blijft kinderloos; na zijn overlijden leefde zijn vrouw nog 20 jaar. De laatste jaren woonde zij niet meer in het kasteel, maar in het koetshuis.

Als de huidige eigenaar in 1990 het kasteel koopt verkeert het in zeer verwaarloosde staat en het kost hem vier jaar om het gebouw te restaureren en haar vroegere grandeur terug te geven en daar is hij wonderwel geslaagd.





Tijdens mijn verblijf heb ik van het ex-en interieur een aantal foto's gemaakt die ik U hieronder wil laten zien.

Geen opmerkingen: