dinsdag 17 juli 2012

Cité de Carcasonne





Gisteravond met :Paul overlegd wat we vandaag konden gaan doen. Hij raadde ons een tweetal zaken aan; eerst het oude Carcasonne bezoeken en daarna richting Narbonne rijden om de Abdij van Fontfroide te bekijken. Dus na het ontbijt gingen we op weg naar de beroemde Cité de Carcasonne. Daar aangekomen konden we de auto beneden parkeren en vandaar was het slechts een korte klim omhoog om binnen de oude stad te komen.

Om dat gebouw te bezoeken moesten we eerst kaartjes kopen en daarna aan de wandeling begonnen die one eerst naar een pikdonkere ruimte voerde waar een film vertoond werd over de geschiedenis en vooral over de restauratie ervan door de beroemde Franse architect Violet le Duc, die met zijn romantische kijk op de middeleleeuwen het verwaarloosde gebouw in volle romantische luister heeft herbouwd. Het is een enorm complex waarin helaas nauwelijks kunstschatten bewaard zijn gebleven..

Vervolgens zijn we naar de Kathedraal Saint Nazare gelopen, een prachtige gotische kerk met twee prachtige rozetten, die ik gefotografeerd heb, naast een aantal oude beelden in dit gebouw. Opvallend dat het aantal bezoekers daar altijd veel minder is dan bv. een kasteel.
Aansluitend hebben we in een binnentuin, niet ver van het gekrioel van de kermis, die een dergelijk toeristische bezienswaardigheid altijd schijnen te moeten zijn, heerlijk geluncht en overlegd of we terug naar Aiguefonde zouden gaan of toch nog naar de Abdij zouden rijden.Na enig wikken en wegen besloten om er toch naar toe te rijden, omdat we er anders nooit meer komen en er achteraf spijt van hebben. Bij Bizanet onder de A61 gereden door een prachtig landschap over smalle wegen naar Fontfroide gereden. Behalve de Abdij is er ook een Cave, waar veel Franse bezoekers hun wijn kopen.

We moesten helaas met een gids naar binnen, maar konden bij de receptie een in het Nederlands geschreven tekst krijgen, waarin veel wetenswaardigheden vermeld stonden. De gids die de groep rondleidde was erg breeksprakerig en omdat ze razendsnel sprak nauwelijks te volgen. Na enige tijd haakten we dan ook af en gingen op eigen gelegenheid het gebouw verkennen.
Terug in Chateau Aiguefonde verder gelezen in het boek over Toulouse de Lautrec, dat ik van Paul geleend heb.
Naar het schijnt wordt het morgen een stralende dag en als dat inderdaad het geval is houden we een rustdag en blijven dan in dit prachtige verblijf.

1 opmerking:

Theo Balvers zei

Beide lokaties in 1994 bezocht met de kinderen. Het wasbloedheet, zodat de kloostertuin een welkome verkoeling bracht.