zondag 15 juli 2012

Douce France-San Bertrand de Comminges



Zaterdag 30 juni

Vanochtend voor het laatst ontbeten bij Arné en Yvette en opnieuw werden we geconfronteerd met het feit dat alles wat aangeboden wordt wel erg minimaal is; geen 4 croissantjes, geen aantal sneetjes bruin brood etc.etc. Als de dan ergens om vraagt hebben ze het niet. Vooral Yvette doet zich voor als de beste kokkin, de geweldigste gastvrouw m.a.w. ze heeft een enorme eigendunk. Maar als je echt kritisch gaat kijken heeft het het net niet. Ze hadden veel beter 3 kamers in drie jaar kunnen doen dan zoals nu allen in één keer. Het lijkt erop alsof ze heel snel heel rijk willen worden.

Arné gaf ons nog wel een tip mee voor de rit naar Aiguefonde nl. een stop houden in San Bertrrand de Comminges, waar zich een zeer oude, maar qua interieur prachtige kerk staat. Een goed advies slaan we nooit in de wind en inderdaad daar verrees hoog voor ons een imposant kerkgebouw. Niet ver er vandaan konden we de auto parkeren en alvorens naar binnen te gaan heb ik eerst een aantal kaarten gekocht. Het is schijnbaar een druk bezochte bezienswaardigheid, want zo klein als het is, telt het plaatsje een aantal grote parkeerplaatsen.

Het stadje is gesticht in 72 voor Christus; de kathedraal is gebouwd tussen 1100 en 1500. In 1083 werd Bertrand de l 'Isle-Jourdain, kannunnik aan de Sint Augustinus te Toulouse, werd benoemd tot bisschop van Comminges. Hij gaf opdracht tot de bouw van de kathedraal. Comminges lag op de route die de pelgrims namen naar Santiago de Compostela.


De kathedraal heeft een romaans gedeelte dat dateert uit de 12de eeuw; het gotische deel werd in de 14de eeuw gebouwd door Bertrand de Goot en het Renaissance deel dateert uit de 16de eeuw; ook het orgel stamt uit die tijd. De koorstoelen zijn van de hand van Jean de Mauléon.

Na nog wat gedronken te hebben zijn we  verder gereden en  na wat zoeken vonden we Chateau Aiguefonde waar we bijzonder hartelijk welkom werden geheten door de kasteelheer Paul; aan alles merk je dat hij ontzettend blij is met onze komst. Dario en hijzelf hielpen ons met het naar binnen sjouwen van de koffers en andere bagage. Corrie en ik slapen in  de Henri 1V kamer en Ben en Dorine in een kamer die grenst aan de concertzaal.

Daarna op het terras grenzend aan het zwembad gezellig met z'n vijfen gepraat onder het genot van een glas wijn ons aangeboden door Paul. Daarnaa heb ik wat rondgekeken in de verschillende zalen en wat foto's gemaakt. Ondertussen hebben de dames de koffers uitgepakt.

Om 20.00 uur gingen we aan tafel in de "eetzaal" waar een prachtig gobeling hangt, alsmede drie prachtige schilderijen, waaronder een Uyttewaal en een Cornelisz. van Haarlem. Het is een feest om er te mogen vertoeven, gezeten aan een feestelijk gedekte tafel met de kleur blauw als hoofdtint.  Je merkt dat er enorme zorg aan het eten is besteeds met daarbij een heerlijk glas wijn en tenslotte prachtige klassieke muziek.

Na afloop in de Petit Salon met Paul nog even besproken wat we morgen kunnen gaan doen. Omdat het morgen niet zo mooi weer wordt, althans volgens de weersaberichten, raadt hij ons aan eerst naar Realmond te gaan waar een soort "rommelmarkt" wordt gehouden. Paul bezoekt regelmatig dergelijk



 

Geen opmerkingen: