vrijdag 13 juli 2012

Oradour



Na de twee dagen die we hebben doorgebracht in Bourganeuf zijn we vandaag verder gereden richting  St.Beat. Na het onbijt heb ik nog een stukje geschreven in het gastenboek en hebben we afscheid genomen van de groep Vlaamse gasten..

We hadden afgesproken eerst naar Oradour sur Glane te gaan. Daar aangekomen bleek de drukte enorm mee te vallen. In de ondergronds gelegen Hal van Herinnering ( architectonisch een prachtige ruimte ) wordt op een zee aanschouwelijke wijze de geschiedenis van het bezette Frankrijk en het gedeelte dat met goedkeuring van de Nazi's  geregeerd werd door het Vichyregime met aan het hoofd de held uit de eerste wereldoorlog generaal Pétain.

Aansluitend  werd de geschiedenis verteld van het bloedblad in het plaatsje Oradour sur Glane, dat als wraak op een aanslag door het verzet op een afschuwelijke wijze werd gestraft. Eerst werd het dorp hermetisch van de buitenwereld afgesloten; vervolgens werden de mannen op een aantal plaatsen bij elkaar gedreven, vaak garages, en daar geexecuteerd. De vrouwen en kinderen werden verzameld in de kerk. Deze werd aan alle kanten gesloten, waarna er "verstikkende "granaten naar binnen werden gegooid. De zware rook zorgde voor grote paniek en men probeerde uit het kerkgebouw te ontsnappen. Ze werden onthaald op mitrailleurvuur en op die manier kwamen bijna alle vrouwen en kinderen om het leven. Om hun misdaad uit te wissen staken de Nazi's alles in brand, waardoor het identificeren van de slachtoffers bijna onmogelijk werd.
Het dorp ligt er nog zo bij als toen deze vreselijke misdaad werd gepleegd.

Na dit toch wel indrukwekkende bezoek aan Oradour hebben we in het nieuwgebouwde Oradour wat gedronken en zijn daarna begonnen aan de rit naar St.Beat. Rond zeven uur kwamen we aan bij het Chateau Serre Barbier,  waar welkom werden geheten door Yvette en Arné. We hebben onze kamers bekeken en daarna hebben we eerst een wijntje gedronken en raakten in gesprek met een echtpaar, waarvan zij een Russische is en hij een Nederlander, die werkzaam is bij de Shell en als zodanig is gestationeerd in Dubai. Hun twee kinderen worden veeltalig opgeboed; momenteel zijn ze bezig met het leren van Arabisch.

We hebben de bagage naar onze kamers gebracht. Om half acht hebben we buiten gedineerd. Na afloop daarvan zijn de mannen naar de halve finalewedstrijd Duitsland-Italië gekeken. Deze werd tegen de verwachting in gewonnen door Italië. We hebben met Yvette gepraat; zij zijn bevriend met de familie Hoogeveen in Vianen. We hebben gevraagd naar de beweegredenen om met dit avontuur te beginnen. Gerdurende de zeven jaar dat ze dit Chateau in bezit hebben, is er enorm veel werk verricht; wat hoog nodig was, want het gebouw had 40 jaar leeggestaan. Maar het blijft toch allemaal amateuristisch aandoen en heeft het het nét niet. Overigens werkt ze als betaalde vrijwilligster in de cantine van een school, waar de kinderen tussen de middag een maaltijd krijgen.

Geen opmerkingen: