donderdag 19 juli 2012

Hotel des Hospices in Beaune



Na de rit van gisteren, vrijdag 6 juli van Aiguefonde naar Beaune, een lange rit van ruim 600 km waren we toch eerder in ons hotel dan we verwacht hadden nl. 16.45 uur.
Overigens was het afscheid nemen een op zichvreemd gebeuren, want we werden door alle andere gasten uitgezwaaid en ook Paul en Hans waren aanwezig. Ik kreeg van Paul het prachtige fotoboek over het kasteel en hij schreef er een mooi voorwoord in.

Hotel Panorama waar we 2 nachten verblijven ligt buiten Beaune; het hoofdgebouw bevat alleen een recreatie-en eetzaal. De kamers zijn in blokvorm naast het hoofdgebouw gesitueerd. De auto staat altijd voor je eigen kamer geparkeerd, wat natuurlijk erg handig is. Deze avond hebben we gedineerd in de eetzaal van het hotel. Vooral het dessert was bekkie voor het spekkie voor Dorine en mijn persoon, nl. twee merenques met slagroom en ijs.

Zaterdag 7 juli

Om half negen hebben we ontbeten dat overvloedig was in het aanbod. Gezellig buiten gezeten. Dit hotel is echt een doorgangshotel, waar de mensen slechts eé'n of twee nachten verblijven. Rond 10.00 uur zijn we naar het Centrum gereden, waar we de auto op een parkeerplaats vlakbij de Rempart hebben geparkeerd en dat maar voor 4 euro de hele dag.

Bij het vlakbij gelegen Office du Tourisme gevraagd welke bezienswaardigheden we in ieder geval moesten bekijken; dat waren in volgorde Hotel-Dieu des Hospices de Beaune, de Notre Dame en Musée du Vin.

Het Hospices de Dieu is qua uiterlijk een fantastisch gebouw met het zeer opvallende kleurrijke dak, dat talrijke dakkapellen telt, die ieder op zich fraai gedecoreerd zijn. Aan de binnenplaats grenzen de te bezichtigen zalen. We namen deze keer wel een Nederlands gesproken audio-tour. Met behulp daarvan kwamen we heel veel te weet over de geschiedenis van het gebouw en over de verschillende zalen met de daarin aanwezige kunstschatten.

In de zaal van de armen zien we de bedden waarin de zieken lagen die door de zusters werden verpleegd met o.a. de geneesmiddelen die in de eigen apotheek werden gemaakt. Aan deze "ziekenzaal" grenst de kapel waar ik een aantal opnamen heb gemaakt.
In de zaal waar de apparaten voor de audio-tour liggen hangen links en rechts aan de wanden prachtige gobelins, afkomstig uit Vlaanderen. Ik heb er een aantal foto's gemaakt.

Na dit zeer uitvoerige bezoek aan dit architectonisch prachtige gebouw met zijn bijzondere kunstschatten hebben we op het vlakbij gelegen Place Corot een kopje koffie gedronken met daarbij voor het eerst deze vacantie een verrukkelijk gebakje.
Naast deze zeer luxueuze patisserie was een antiquair gevestigd. In een van de etalages stond een jongenskopje; angezien ik het niet kan kopen laat staan meenemen heb ik er maar een foto van heb gemaakt.


Geen opmerkingen: