woensdag 18 juli 2012

Zelfportret James Whistler



In het begin van de vorige eeuw bezochten Amerikaanse kunstenaars vaak ons land of vestigden zich er gedurende enige tijd.
Een van deze kunstenaars was James Whistler. Hij werd 14 juli 1834 in Lowell Massachussets geboren en stierf 17 juli 1903 in Chelsea Londen. In 1855 vestigde hij zich in Europa, eerst in Parijs, maar al gauw in Londen waar hij de rest van leven woonde.
Zijn schilderijen worden gekenmerkt door het spaarzame gebruik van kleuren, veel meer gebruikte binnen één kleur verschillende schakeringen. Iets wat we duidelijk kunnen zien in zijn werk Arrangement in Gray and Black no.1.
Hij was een aanhanger van het principe dat bij ons ook de Tachtigers huldigden nl. l 'art pour l'art. Hij kwam op uitnodiging van Jen Veth naar Amsterdam en vond deze stad veel mooier dan Venetië. Hij maakte tochten door de grachten en schilderde de grachtenhuizen, maar dan het liefst de achterzijde daarvan. 
De vijandschappen die hij gedurende zijn leven cultiveerde hij door voortdurend processen tegen deze personen te beginnen.

Geen opmerkingen: