zaterdag 1 augustus 2015

bijzondere kerken 6


Vanzelfsprekend hebben we ook Berlijn bezocht en hebben vanaf het nieuwe, imposante, glazen Hauptbahnhof een wandeling gemaakt.


Vandaar zijn we naar de beroemde Unter den Linden gelopen en hebben  deze gevolgd tot we aan de Gendarmerie Platz kwamen. Dit plein verwijst naar een legereenheid Gens dÁrmes geheten dat hier in  de jaren 1736 en 1782 gelegerd was. Dit plein geldt als een van de mooiste voorbeelden ban historische architectuur in Berlijn. 


Aan de westkant ligt het Schauspielhaus, dat in 1821 zijn deuren opende voor concerten. Helaas konden wij het niet bezichtigen, omdat er een repetitie aan de gang was. Door de toegangsdeuren heb ik wel een foto gemaakt van het zo te zien prachtige interieur.


De stijl is classicistisch en staat op de plaats waar het in 1871 uitgebrande Nationaltheater stond. Twee identieke kerken flankeren dit theater nl. De Duitse Dom en De Franse Dom. Eerstgenoemd kerkgebouw dateert uit het begin van de 19de eeuw en was bedoeld voor de Lutherse gemeente. De tweede kerk was bedoeld voor de Franse Hugenoten. Beide kerken hebben een koepeltoren en een met zuilen versierde voorhal. Deze toevoegingen dateren uit 1780. Alleen de Hugenotenkerk konden we bezichtigen.


Geen opmerkingen: