maandag 31 augustus 2015

daar ben ik weer-vakantie 1



Na een geweldige vakantie ( twee weken in Friesland en een week in de Achterhoek) begin ik weer met mijn artikelen op mijn weblog Spechtiania.

We kampeerden op een SVR camping niet ver van Workum. Ik wil op dit weblog alleen de culturele zaken van deze vakantie vermelden. Workum is een historisch stadje dat in 1399 stadsrechten heeft gekregen. Aan de "Merk " staan een aantal interessante gebouwen w.o. de Waag, waarin de VVV en het Museum Warkums Erfskip zijn gevestigd.



Achter deze Waag staat de Grote of Sint Gertrudiskerk met een losstaande toren. Dit kerkgebouw dateert uit 1480; in dat jaar kreeg de eenbeukige voorganger een koor en wat later een transept. Ze kreeg de naam van de Heilige Gertrudis, dochter van Pepijn de Oudere.



Dit beeld van de Heilige Gertrudis staat niet in de Gertrudiskerk, maar in de Werenfriduskerk te Workum.

Rond 1515 begon men de eenbeukige kerk te vervangen door een driekeubike hallenkerk. De bouw liep vetraging op door de strijd tussen de "Schieringers " en de "Vetkopers. In 1523 werd de bouw hervat, maar in 1560 werd besloten het westelijk gedeelte van het schip niet af te bouwen. De vrijstaande kerktoren na 1523 gebouwd werd niket voltooid. In deze toren hangen twee luidklokken.



Het renaissance-koorhek is in 1569 gemaakt door Claes Thiebbes;  Gerbrandus van der Haven vervaardigde in 1718 de barokke preekstoel. In 1617 werd het orgel, gebouwd door Jan Harmensz. Camp geplaatst en het werd in 1981 gerestaureerd door Flentrop. In deze kerk staat ook een kabinetsorgel in 1718 gebouwd door Pieter Künckel. Opvallend in dit kerkgebouw zijn de beschilderde draagbaren.








Naast deze Grote Kerk is er in Workum ook een R.K. Kerk gebouwd door de bekende architect Alfred Tepe en gewijd aan de Heilige Werenfridus. Het is een neogotisch gebouw dat dateert uit 1877. De toren is 65 meter hoog; het orgel werd in 1884 gebouwd door de Amsterdamse orgelbouwer Adema. Gedurende de jaren 1989-2003 werd deze kerk gerestaureerd.



Geen opmerkingen: