zaterdag 1 augustus 2015

onbekende componisten



Dit stuk voor piano is gecomponeerd door de onbekende, jongestorven Duitse Romantische componist Hugo Staehle. Hij werd op 21 juni 1826 in Fulda geboren als zoon van een officier. Hij kreeg zijn eerste piano-en vioollesen van Wilhelm Deichert, zelf een leerling van Louis Spohr.

Vanaf 1839 kreeg hij les van Moritz Hauptman; deze vertrok naar Leipzig om daar de beroemde Thomaskantorei te gaan leiden. Hij ging toen lessen volgen bij Louis Spohr zelf; dat bleek een altruistisch man te zijn, want hij steunde belangeloos zijn leerling door composities van Staehle te programmeren en te dirigeren. Gedurende de jaren 1833 tot 1845 overwinterde Hugo in Leipzig, waar hij lessen kreeg bij Ferdinand David en de pianist Ludwig Plaidy. Hij sloot vriendschappen met Richard Wagner, het echtpaar Schumann en Niels Gade. Teruggekeerd in Kassel werd hij lid van de Hofkapel.


Hij overleed slechts 22 jaar oud op 29 maart 1848 aan de gevolgen van een hersenvliesontsteking. Hij schreef een beperkt oeuvre w.o. liederen, Pianowerken, Pianokwartet, een symfonie, een opera en psalmen voor koor en orkest.

Geen opmerkingen: