vrijdag 7 augustus 2015

bijzondere kerken 9


De tweede kerk die we in Wittenberg wilden bezoeken was de Slotkerk. Vanuit de verte zagen we al dat het gebouw helemaal ingepakt was en dichterbij gekomen bleek dat we de kerk niet binnen konden gaan om deze te bezichtigen. 




Volgens de secretaris Georg Rörer heeft Luther op de vooravond van Allerheiligen op de deuren onder deze afbeelding zijn stellingen tegen de aflaathandel van Johan Tetzel vastgespijkerd. De kerk werd tussen 1490 en 1506 gebouwd in opdracht van Frederik de Wijze.



 Helaas werd dit kerkgebouw in 1760 volledig verwoest en daarbij gingen veel kunstschatten verloren. Spoedig daarna werd het kerkgebouw in barokke stijl herbouwd. Tussen de jaren 1883 en 1892 werd de kerk volgens de principes van het Historisme gerestaureerd onder toezicht van Friedrich Adler. De toren kreeg toen haar huidige spits en haar neogotisch uiterlijk. Er zijn een aantal mensen in de kerk begraven w.o. Maarten Luther, Philipp Melanchton, Frederik de Wijze en Johan de Standvastige. Daarnaast kunnen we er schilderijen zien van vader en zoon Cranach.

Geen opmerkingen: