Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
zaterdag 23 juni 2012
de tweede kamer wordt een doorgangshuis
de tweede kamer wordt een doorgangshuis.
Nog niet zo lang geleden was het lidmaatschap van de 2de Kamer een bijzonder iets en vonden de Kamerleden het een normale gang van zaken dit een aantal jaren te doen. Allerereerst was dit noodzakelijk om ervaring op te doen in het algemeen en uit te zoeken welke specialisatie het beste bij hem/haar past.
In verband met de verkiezingen voor deze 2de Kamer op 12 september zijn de politieke partijen bezig met het opstellen van de candidatenlijsten. Dat wordt voor de meeste een moeilijk iets, want we hebben in de media kunnen lezen en horen dat een aantal ervaren Kamerleden ofwel vrijwillig ofwel door een lage plaatsing op de lijst zich terugtrekken.
Ik kan een heel lijstje opnoemen van ervaren kamerleden zoals Boris van de Ham, Ewoud Irrgang niet meer terugkomen, maar daar kan ik geen bezwaar tegen in brengen net zoals de meeste leden van het huidige demissionaire kabinet, die ook niet terugkomen.
Nee,ik bedoel dan veel meer mensen als het CDA kamerlid Elly Blanksma, die sinds 2006 in de kamer zit, financieel woordvoerder was en door haar partij op plaats 4 van de candidatenlijst gezet werd. Ineens kiest zij voor het burgemeesterschap van Helmond; daarmee zet zij Ruth Peetom in haar hemd en diskwalificeert het lidmaatschap van de 2de kamer, want die functie bood haar te weinig uitdaging.
De kans op het worden tot een opstap voor een broepscarriëre is door grote aantal verkiezingen in Nederland ( liefst vijf keer in 10 jaar naar de stembus is wel erg veel van het goede). Dit verhoogt de omloopsnelheid van Kamerleden.
Maar van de 150 kamerleden blijven er nog maar 22 over met meer dan 10 jaar ervaring en liefst 68 zitten er nog maar 3 jaar of korter in. Logisch is dan het gegeven dat de controlerende functie die de Kamer moet uitoefenen in het gedrang komt en dat men liever incidentenpolitiek bedrijft. Om goed te kunnen controleren moeten de Kamerleden kennis hebben en die krijgen ze alleen maar door ervaring.
Het Kabinet, gesteund door de ambtenaren, krijgt hierdoor nauwelijks nog tegenwicht en dat is slecht voor de democratie.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten