Spechtiania is een blog waarin artikelen verschijnen over letterkunde, geschiedenis, muziek, politiek en actualiteit.
woensdag 13 juni 2012
Mary Cassatt
Als we aan Amerika denken of in een gezelschap over dit land praten dan is het onderwerp niet het eerste waar je bij dit enorme land aan denkt. Maar toch heeft dit land in zijn korte bestaan - verhoudingsgewijs - veel kunstenaars op elk gebied voortgebracht. Eigenlijk is dit niet zo vreemd; per slot van rekening is de bevolking een conglomeraat van diverse volkeren en diverse culturen.
14 juni 1926 overleed de Amerikaanse schilderes Mary Cassatt in een klein plaatsje in de omgeving van Parijs. Zoals zoveel Amerikaanse kunstenaars had ook zij zich in Europa gevestigd. 22 mei 1844 zag zij het levenslicht in Allegheny; haar vader was een gefortuneerd zakenman. Zijn voorouders kwamen uit Frankrijk, dus was het niet zo vreemd dat hij in 1851 zijn vrouw en dochter meenam naar Europa voor een lang verblijf.
In 1855 ging het gezin weer terug naar Amerika en ging wonen in Philadelphia. In huize Cassatts stonden de Franse cultuur en Europese tradities op de voorgrond en we moeten dan niet vreemd opkijken dat Mary daardoor beinvloed werd.
Echt progressief was vader Cassatts, want toen Mary hem vertelde dat ze naar de Kunstacademie wilde, vond hij dat maar niks; ook voor hem gold het adagio dat een vrouw bestemd was voor huishoudelijk werk.
Tegen zijn zin vertrok zij toch naar Europa en ging wonen in Parijs. Schijnbaar was daar haar werk al bekend, want zij werd meteen toegelaten tot de Salon. Grote invloed op haar werk had de schilder Edgar Degas, die zij in 1877 had ontmoet en met wie zij een levenslange vriendschap sloot.Toch wist zij heel haar leven een eigen schilderstijl te behouden.
Zij schilderde voornamelijk vrouwen en kinderen in hun dagelijkse en huiselijke leven; daarmee had zij grote overeenkomsten met Berthe Morisot.
Van huis uit gefortuneerd schonk zij vanuit Frankrijk geldbedragen aan de aanhangers van het Impressionisten om deze kunststroming te promoten in haar geboorteland. Haar broer kocht daartoe een aantal werken van impressionistische schilders als Manet, Monet, Renoir, Degas en Pisarro.
Haar eigen impressionistische schilderijen hadden ook veel succes in haar vaderland en dat deed zij via de bekende kunsthandelaar Paul Durand - Ruel. Zij redde hem van een faillisement en wist hem te bewegen om deze kunststroming te blijven promoten.
Haar laatste levensjaren waren ongelukkig, want zij werd langzamerhand blind en moest in 1913 stoppen met schilderen en zij stierf ondanks een aantal operaties volledig blind op Chateau de Beaufresne.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten