zaterdag 9 maart 2013

culturele bijzonderheden februari 2013

De VSB poëzieprijs is toegekend aan Ester Naomi Perquin. De jury koos haar bundel uit de 75 inzendingen. In het juryrapport staat o.a. het volgende Op verraderlijk luchtige toon schept Perquin met onvoorspelbare wendingen een gelaagde ruimte in deze bundel. Het taalgebruik is soms soepel als spreektaal, dan weer geraffineerd en virtuoos.

In de jaren 40 en 50 verkochten de Andrew Sisters, bestaande uit de zusters Laverne, Maxene en Patty meer dan 80 miljoen platen. Ze speelden tijdens de 2de Wereldoorlog voor de Amerikaanse troepen in Europa. Laverne overleed al in 1967 en Maxene in 1995. Nu is de leadzangeres Patty, die altijd tussen haar zussen stond, ook overleden.

De in 1947 geboren Catalaanse schrijver Jaume Cabré, heeft een nieuwe roman het licht doen schijnen die al in een Nederlandse vertaling is verschenen. Titel van deze roman is De Bekentenis van Adria en de schrijver verbindt daarin het 20ste eeuwse verhaal met de geschiedenis van Inquisitie tot Holocaust.

Zes jaar kostte hem het schrijven het boek Wereld in Woorden, Frits Oostrom geeft erin blijk van zijn enorme liefde voor de Nederlandse literatuur in de 14de eeuw en neemt ons mee in deze wonderlijke wereld, blijk geven van een geweldige eruditie.

Ik denk dat als je een toevallige passant van het ruiterstandbeeld van koningin Wilhelmina op het Rokin in Amsterdam vraagt wie de maker van dit beeld is, het antwoord schuldig moet blijven. Dat is niet zo vreemd, want Theresia van der Pant, heeft nooit aan de weg getimmerd en is dus ietwat onbekend gebleven.

Als we willen weten hoe het rijk van de Tsaar er uitzag in de jaren begin 20ste eeuw, dan moeten we de foto´s van de Russische fotograaf Prokoedin Gorski bekijken.Deze man reisde door Rusland, de Kaukasus en andere Aziatische delen en legde op de plaat de volkeren die daar woonde vast. Hij bleef dit doen tot 1918 toen hij naar Noorwegen vluchtte en liefst 2500 foto´s bij zich had.

Als iemand tijdens de 2de wereldoorlog een officièle functie vervulde werd hij direct beschuldigd van collaboratie met de Nazi´s en na de oorlog zonder echt onderzoek veroordeeld door de Ereraad. Dat gebeurde in eerste instantie met Henk Badings, die tijdens de Duitse bezetting de leiding kreeg van het Haags Conservatorium en de plaats innam van de jood Sem Dresden. Alleen al dit was voor mensen een reden om hem te veroordelen. Het bleek echter dat hij ervoor gezorgd had dat heel veel jongelui niet naar de Duitse Arbeitseisatz hoefden.
De Celliste Doris Hochscheid en de Pianist Frans van Ruth hebben een cd. doen verschijnen met daarop cellosonates van Henk Badings en Sem Dresden.

Er zijn twee boeken verschenen die te maken hebben met de 2de wereldoorlog, nl. Duitse Wortels geschreven door de journaliste Laura Starink. Zij vertelt hierin over haar familie, afkomstig uit Sileziè. Het andere boek is geschreven door Jan Brokken die in De vergelding schrijft over zijn woonplaats Rhoon in het laatste oorlogsjaar.
Twee aanraders.

In de gezegende leeftijd van 94 jaar overleed de beroemde Zweedse koordirigent Eric Ericson,  die een aantal jaren gastdirigent was bij het Nederlands Kamerkoor. De grootste bekendheid kreeg hij met zijn Zweeds Radiokoor, dat hij  leidde tussen de jaren 1951 tot 1981 en dat hij tot een van de verfijndste koren maakte.

Dankzij de Koninklijke Bibliotheek kunnen op de website daarvan vijftig tijdschriften tussen 1850 en 1940 lezen. Twee interessante bladen zijn De Vrijdagavond, Joodsch Weekblad, dat bestond van 1924 tot 1932 en Ons Eigen tijdschrift van chocoladefabrek Van Houten, dat verscheen in de jaren 1922 tot 1936.

Onze Piet Mondriaan blijkt veel meer dan een stijve, ietwat burgerlijke man te zijn geweest. Hij onderhield relaties met een groot aantal dames. Hij moet toch iets gehad hebben, dat voor al deze dames aantrekkelijk was. Nu is er een kwartet verschenen, weer verdeeld in 13 categorieèn met als titels o.a. Familie en Collega´s en Nachtelijke Wandelingen.

Een ander opvallend boek dat verscheen is geschreven door de enige jaren geleden overleden Lambert Giebels en door zijn zoon persklaar is gemaakt. Het behandelt Adolf Hitler als kunstenaar en Giebels doet dit opvallend serieus.

Twintig jaar geleden verscheen een roman over de Vietnamese oorlog, die de schrijver Tim O´Brien 20 jaar kostte om het ùberhaupt te schrijven en pas nu in het Nederlands is verschenen. Ik heb het niet gelezen, maar het moet een prachtig, wijs boek zijn.
 
Soms verschijnen er biografieèn die eigenlijk niet hadden moeten verschijnen omdat ze niet voldoen aan de eisen die een biografie stelt en daardoor blokkeren ze vaak de verschijning van een betere levensbeschrijving. Dat schijnt het geval te zijn met het boek over Samuel Sarphati, de  recensies zijn niet best.

 Hoewel er de laatste jaren nauwelijks nog nieuwe opnamen van hem verschenen, leeft de onlangs overleden Amerikaanse pianist Van Cliburn nog altijd voort als de winnaar van een concours in Moskou, waar hij met zijn uitvoering van het pianoconcert van Tsaikowsky opzien baarde en de 1ste prijs behaalde.

Geen opmerkingen: