dinsdag 19 maart 2013

levensbericht


Dit is een fragment uit de film The English Patient geregisseerd door de regisseur Anthony Minghella die op 18 maart 2008 overleed. Met deze film kreeg hij in 1997 een Oscar voor de beste regie.
Zijn vader was  Italiaans-Schots en zijn moeder was afkomstig uit Leeds, maar ook haar voorouders kwamen oorspronkelijk uit Vallerotonda. Het echtpaar runde op het eiland Wight een ijssalon. Na zijn lagere school (Sandown Grammar School en Het St.Johns College, ging Anthony studeren aan de Universiteit van Hull. 
Hij trad in het huwelijk met de choreografe Carolyn Choa uit Hongkong. Uit dit huwelijk werd een zoon geboren Max; beiden overleefden hem.
Aanvankelijk werkte hij als scenarioschrijver zowel voor toneel als voor televisie o.a. afleveringen van Inspector Morse. Zijn toneelstuk Made in Bangkok was in 1986 een groot succes.
Pas in 1996 brak hij door als filmregisseur met The English Patient, die zelfs bekroond werd met een Oscar. Een andere opvallende film was The Talented Mr.Ripley uit 1999.
Minghella overleed aan de gevolgen van een bloeding na een operatie voor kanker aan de lymeklieren van keel en amandelen.

Geen opmerkingen: