dinsdag 26 maart 2013

onbekende componist


Bovenstaand muziekstuk is gecomponeerd door een achterneef van de beroemde Felix Mendelsohn-Bartholdy, die in tegenstelling met deze componist volledig in de vergetelheid is geraakt.

Arnold Mendelsohn  werd op 26 december 1855 in Ratibor geboren. In de zomer van 1866 verhuisde hij met zijn ouders en de vier andere kinderen naar Potsdam uit angst voor de cholera die langstrekkende troepen met zich mee zouden kunnen brengen. Desondanks stierf de vader toch aan deze gevreesde besmettelijke ziekte.
De moeder verhuisde met haar kinderen naar Berlijn, waar de jonge Arnold pianolessen ging volgen bij Carl August Haupt. Zijn schooltijd verliep moeizaam en daarom stuurde zijn moeder hem naar een oom, Eduard Cauer in Danzig en daar behaalde hij het diploma van de middelbare school. 

In Tübingen ging hij rechten studeren, maar die studie boeide hem niet en hij verruilde deze opleiding voor een studie Kerkmuziek aan  het Koninklijk Instituut in Berlijn. Hij kreeg er opnieuw les van Carl August Haupt. Tegelijkertijd ging hij studeren aan het conservatorium in Berlijn, waar hij les kreeg van o.a. Wilhelm Tauber, Friedrich Kiel en Eduard Grell. 


Na beide opleidingen succesvol te hebben afgerond werd hij in 1880 benoemd als organist en koordirigent te Bonn en ging aan de universiteit in deze stad lesgeven. Werd er bevriend met Friedrich Spitta en Julius Smend.
Gedrieën legden ze zich toe op uitvoeringen van het werk van Heinrich Schütz.
12 november trouwde hij tegen de zin van haar vader met Maria Hélène Louise Cauer. Hij verhuisde met haar naar Keulen waar hij leraar orgel en theorie werd aan het conservatorium. Hij ontmoette er Engelbert Humperdinck en Hugo Wolff. 
Hij kreeg groot persoonlijk leed te verwerken door het overlijden van 3 kinderen aan hersenvliesontsteking en zijn jongste docht Dora hield aan deze ziekte een geestelijke achterstand over.
Mendelsohn componeerde 170 liederen en een paar opera's.Daarnaast ook kamermuziek en drie symphonieën. Tijdens zijn leven ontving hij talrijke onderscheidingen, maar na zijn dood op 19 februari 1933 tengevolge van een hartinfarct, werd zijn muziek al gauw vergeten.
 

Geen opmerkingen: