vrijdag 22 maart 2013

levensbericht 20 maart


Een man die een belangrijke en feitelijk niet zo'n beste invloed heeft gehad op het leven van Oscar Wilde, overleed 20 maart 1945. Lord Alfred Bruce, hij is de man aan wie dit blog is gewijd werd 22 oktober 1870  geboren in een dorpje in het graafschap Worcestershire en kreeg zijn opleiding aan het Magdalene College inOxford.
 
In 1891 ontmoette hij Oscar Wilde en werd verliefd op hem. Toen zijn vader John Sholto Douglas, de negende markies van Queensberry hier achter kwam, bracht hij Wilde in discrediet door hem ten overstaan van een aantal mensen een visitekaartje te overhandigen met daarop de tekst Mr.Wilde posing as a Sodomite.

Dat liet Wilde niet op zich zitten en beschuldigde de markies van smaad. Waarschijnlijk heeft Bosie hem daarin aangemoedigd; helaas verloor Wilde de rechtzaak en werd wegens "onfatsoenlijkheid"veroordeeld tot 2 jaar gevangenisstraf. Na zijn vrijlating gingen Douglas en Wilde in Napels gedurende 3 maanden samenwonen.

In 1902 voltrok zich een opvallende gebeurtenis in het leven van Bosie, toen deze in het huwelijk trad met de dichteres Eleanore Custance, die al een relatie achter de rug had met de schrijfster Natalie Clifford Barney. In 1911 trad Douglas tot de rooms-katholieke kerk, Het paar kreeg een zoon Raymond, die vanwege een geestelijke stoornis regelmatig in psychiatrische inrichtingen verbleef. Het huwelijk kende talrijke ups and downs en  beiden gingen tenslotte hun hun leven leiden zonder te scheiden.



In een tweetal boeken nam hij afstand van zijn voormalige vriend en van zijn homoseksuele periode. Daarnaast publiceerde hij ook een paar dichtbundels. In de rest van zijn leven werd hij voortdurend geconfronteerd met processen o.a. tegen de journalist Arthur Ransome die zijn houding t.o.v. Wilde aankaartte.

Het bleek dat Douglas een rabiate anti-semiet was o.a. uit zijn vertaling van de antimetische Protocollen van de wijzen van Sion en zelfs beschuldigde hij Winston Chruchill deel uit te maken van een Joodse samenzwering om generaal Herbert Kitchener te vermoorden. Douglas werd hiervoor tot zes maanden veroordeeld.

Geen opmerkingen: