zondag 31 maart 2013

Sitka


Vanmiddag gekeken naar een prachtige uitzending over het muziekfestival in Sitka, een plaatsje in Alaska.

Ruim 40 jaar geleden begon  Paul Rosenthal, een leerling van de beroemde violist Jascha Heifetz  met dit festival nadat hij naar Sitka was verhuisd. Ieder jaar verzamelde zich een aantal musici om daar belangeloos op te treden en langzaam groeide dit festival uit tot een aansprekend gebeuren. Twee Nederlandse musici traden daar regelmatig op; Christiaan Bor, leerling van Heifetz en Godfried Hoogeveen, leerling van de beroemde cellist Gregor Piatigorsky zien we voor het laatst optreden op dit festival. De stichter van dit festival nam in 2011, het jaar van deze film, ook afscheid.

Prachtig zijn de opnamen van het landschap van Alaska  met op de achtergrond de melancholieke klanken van de kamermuziekensembles.
Opvallend is de ongedwongen, informele sfeer gedurende dit festival, waarbij de inwoners van Sitka als gastheren en gastvrouwen optreden en de artiesten op de vreemdste lokaties optreden.

Een andere bijkomstigheid is dat er werken worden uitgevoerd die je bijna nooit hoort, zoals het strijkoctet van Max Bruch e.a. werken.


Ik heb genoten van deze uitzending en het valt te betreuren dat er niet meer van dit programma's worden uitgezonden.

Geen opmerkingen: