donderdag 28 maart 2013

levensbericht 24 maart


De filmacteur aan wie ik dit levensbericht wijd speelde in het begin van zijn carriere vooral vileine karakters in zogenoemde films noir. In zijn latere loopbaan stapte hij daarvan af en ging rollen spelen in westerns en horror films.

Richard Widmark, over hem gaat dit artikel werd op 26 december 1914 geboren in de staat Minnesota. Zijn vader had zweedse voorouders en zijn moeder dito schotse. Hij bracht zijn jeugd door in Princetown, Illinois. Het gezin moest dikwijls verhuizen vanwege de baan van zijn vader. Op het Lake Forest College wijdde hij zich aan acteerlessen.
Gedurende de jaren 1941 en 1942 kon men hem dagelijks op de radio beluisteren in de serie Farewell Page Farrell. In 1943 kreef hij zijn eerste toneelrol in het stuk Kiss and Tell. Hij hoefde gelukkig niet in dienst en in 1947 kreeg hij zijn eerste filmrol aangeboden in Kiss of Death, waarin hij de vileine Tommy Udo speelde. Deze film werd een groot commercieel succes en Widmark won er de Golden Globe Award voor. 
De volgende films waarin hij een belangrijke rol speelde waren Yellow Sky, waarin Gregory Peck en Ann Baxter zijn tegenspelers waren; Panic in the streets geregisseerd door Elia Kazan; Night and the City van Jules Dassin; No Way out met Sydney Poitiers.
Een andere opvallende film waarin hij speelde was Judgement at Nuremberg. Widmark speelde in liefst 60 films.
In 1942 trad hij in het huwelijk met Jean Hazlewood, van wie hij een dochter kreeg. Na haar dood in 1997 trouwde hij in 1999 met Susan Blanchard. In 2001 trok hij zich terug uit het openbare leven en overleed op 24 maart 2008 een een longaandoening. 

Geen opmerkingen: