vrijdag 29 maart 2013

onbekende componist



Bohemen heeft een groot aantal componisten voortgebracht, waarvan een aantal totaal in de vergetelheid zijn geraakt, maar via het medium c.d. weer te beluisteren zijn. Een van deze toondichters die ik middels dit artikel weer onder de aandacht wil brengen is Frantisek Jiranek.
Hij werd op 24 juli 1689 in Lomnitz aan de Popelka geboren. Zijn ouders waren in dienst bij Graaf Wenzel Morzin.
 
Dankzij deze graaf kon hij in de jaren 1724 tot 1726 in Venetië verblijven om er compositie te studeren, waarschijnlijk kreeg hij zelfs les van Antonio Vivaldi. Deze kreeg van Morzin opdracht tot het componeren van concerten voor fagot.

In 1726 keerde Jiranek terug naar Praag en trad toe tot de hofkapel van Morzin. Andere leden van dit orkest waren Antonin Reichenauer en Johann Friedrich Fasch. Toen de graaf in 1737 overleed verliet Jiranek Praag en kreeg een aanstelling in de kapel van Heinrich von Brühl in Dresden. Na diens dood in 1763 werd Jiranek gepensioneerd en bleef tot zijn dood in 1778 in Dresden wonen.
Jiranek schreef alleen instrumentale muziek, wo. sonates voor viool, triosonates, sinfonia's en concerto's.. In deze werken kun je een invloed van Vivaldi beluisteren; maar ook zijn er "Boheemse" invloeden te horen.
 

Geen opmerkingen: