zondag 24 maart 2013

kerken en kathedralen


15 juli 1993 brachten we een bezoek aan het stadje Pienza, een kleinood dat op een zeer klein oppervlak enorm veel te bieden heeft w.o. een prachtige dom, fraaie plein met daaraan bijzondere paleizen. Dit stadje was het privé speeltje van kardinaal E.S.Piccolimini, die in 1458 tot paus werd gekozen en toen aan de Florentijnse architect Bernardo Rossellino de opdracht gaf om Corsignano volgens humankistische principes te herbouwen en er een renaissancistisch wonder van te maken. Rossellino heeft de stad  symmetrisch gebouwd, wat aan hety Piazzo Pio XII goed te zien is. De rfenaissancikstische gevel van de aan dit plein gelegen Dom helt licht over. Het interieur is laatgotisch en bevat talrijke schilderijen van meesters uit de Siënese school.

Het gebouw werd in 1462 voltooid en het interieur in 1464. De gevel telt drie assen en twee verdiepingen; in de bovenste zijn iconische kolommen en in  de onderste corintische kolommen aangebracht. Rossellino heeft dit overgenomen van zijn leraar Leon Battista Alberti. 

Het is hallenkerk met drie beuken met een renaissancistische constructie maar met gotgische elementen. In de loop van de eeuwen bleek dat de constructie  niet goed was want de pilaren in het koor gingen in zuidelijke richting buigen en moesten versterkt worden.

Tot de kunstenaars die aan het interieur hebben meegewerkt bohoren Vecchietta, Sano di Pietro, Matteo di Giovanni, Giovanni di Paolo en Stefano di Giovanni Sassetta.
 

Geen opmerkingen: