dinsdag 19 maart 2013

onbekende componisten



Ik denk dat lezers van Spechtiania de naam van deze Christian Joseph Lidarti kennen. Dat was trouwens bij de schrijver van dit weblog ook het geval. Dankzij Spotify een site waar je tegen betaling van 10 euro per maand onbeperkt muziek kunt streamen, heb ik deze muziek leren kennen en was het tevens voor mij een reden om meer van de man zelf te weten.
Lidarti werd op 23 februari 1730 in Wenen geboren. Hij ging naar een door Cistersiƫnsers geleide school Viktring geheten en daarna naar het Jezuitencollege Leoben.

Zijn eerste muzieklessen ontving hij van een neef Giuseppe Bonno, die kapelmeester was aan het keizerlijk hof en zelf leerling was geweest van Leonardo Leo. 
In 1751 ging hij naar ItaliĆ« en woonde 5 jaar in het stad Cortona; in 1757 werd hij leerling bij de beroemde Niccolo Jomelli in Rome. In 1784 kreeg hij een aanstelling aan de Santo Stefano kerk in Pisa. 
Met talrijke beroemdheden uit zijn tijd onderhield hij briefwisselingen o.a. Charles Burney. Daruit blijkt dat men hem en zijn muziek hoogachtte. Lidarti was gehuwd met de adellijke Anna Vettoria Scorzi.
Hij schreef hoofdzakelijk instrumentale muziek, met een voorliefde voor de cello. Hij schreef slechts een paar geestelijke werken; heel bijzonder drie koorwerken voor de synagoge van Amsterdam.

Hij stierf op 65 jarige leeftijd in Pisa en liet zes kinderen na. 

Geen opmerkingen: