maandag 25 maart 2013

levensbericht 23 maart


Een voorbeeld van paus die in zijn tijd de rooms-katholieke kerk weinig goed heeft gedaan is Paus Julius III. Hij was het derde kind van Vincenzo Ciocchi del Monte en Christofora Saraceni, geboren te Rome op 10 september 1487.
Hij ging rechten studeren in Siƫna en Perugia, maar volgde ook theologiecolleges bij de domonicaan Ambrosius Catharsis.
Al in 1513, dus pas 23 jaar oud werd hij aartsbisschop van Manfredonia. In 1521 benoemde men hem tot bisschop van Pavia. Paus Paulus III liet hem toetreden tot de curie in 1536. Hij ontpopte zich in die tijd als een bijzonder diplomaat en werd voorzitter van het Concilie van Trente dat in 1545 officieel geopend werd.


Nas het overlijden van Paus Paulus III werd het conclaaf bij elkaar geroepen dat duurde van 1549 tot 1550. Er waren 48 stemgerechtigde kardinalen die verdeeld waren in drie groepen; een groep Franse kardinalen, kardinalen die keizergezind waren en een groep kardinalen die de voorkeur gaven aan Alexander Farnese, de kleinzoon van de overleden paus.
Na 10 weken werden de kardinalen het eindelijk eens en kozen Kardinaal del Monte tot nieuwe paus. Hij nam de naam Julius III aan.
 
Helaas bleek hij als paus liever een comfortabel leven te leiden, dan leiding te geven aan de kerk. Hij verzamelde een kliek vertrouwelingen rond zich, die hij allerlei baantjes toeschoof. Helemaal uit de bocht vloog hij met de benoeming van een schandknaap Innocenzo Ciocchi del Monte, die door hem geadopteerd was, tot kardinaal pas 17 jaar oud. Waarschijnlijk hadden de twee een  seksuele relatie.
23 maart 1550 overleed Paus Julius III.
 

Geen opmerkingen: