maandag 18 maart 2013

onbekende componist


In de serie gewijd aan Onbekende componisten deze keer aandacht aan de Ierse componist Ernest John Moeran.
Het werk hierboven is een gedeelte uit de 1ste symphonie, die Moeran pas voltooide in 1937. Deskundigen zeggen dat het een van de meest originele werken is die in de jaren dertig in Engeland werden gecomponeerd. Hij wordt gerekend tot de 2de stijlperiode in de werken van deze componist Die op 31 december 1894 werd geboren en op 1 december 1950 door  verdrinking om het leven kwam.
Heel zijn leven heeft hij een grote liefde getoond voor volksliedjes die hij al heel jong ging verzamelen o.a. bij Bob Miller, Harry Cox en in pubs. Zij bleven tot zijn dood een bron van inspiratie. 
In 1925 ging hij samenwonen met de componist Peter Warlock en de schilder Hal Collins.Dat waren wat je noemt anarchistische jaren en hij hield er een levenslang alcoholprobleem aan over.
In 1943 meende hij rust te vinden door te trouwen met de celliste Peers Coetmore, maar dat bleek een grote vergissing. Voor haar schreef hij in 1945 het celloconcert. Een ander opvallend werk uit deze laatste periode was de Sinfonietta. 

Tijdens zijn leven werd zijn werk veel uitgevoerd, maar na zijn dood raakte hij snel in de vergetelheid en beschouwde men zijn werk als ouderwets. Dankzij de helaas veel te jong overleden dirigent Vernon Handley, die veel werken op c.d. heeft gezet, kreeg men weer belangstelling voor zijn werk, behalve in Nederland.

Geen opmerkingen: