donderdag 30 juli 2015

bijzondere kerken 4


Na ons bezoek aan de Katharina Kirche, die zich bevindt in de Neustadt liepen we naar de Altstadt. Onderweg kwam we heel toevallig langs de Gothardi Kirche. die we vanzelfsprekend bezochten. De naam van deze kerk verwijst naar de Heilige Godehard, bisschop van Hildesheim. 


In de eerste bouwplannen stonden twee klokkentorens getekend, zoals de meeste Praemonstratenserkerken hebben, maar dit plan verdween in de prullenbak. De voltooiing van het kerkgebouw gebeurde onder leiding van de bouwmeester Henrich Reinstorp en dat werd de huidige gotische, drieschepige hallenkerk. De doopkapel werd in 1472 ingewijd. Vroeger bevond zich in deze kerk een Franciscanerbibliotheek, maar deze werd in 1923 naar elders overgebracht. 


In het interieur bevinden zich diverse kunstschatten w.o. een bronzen doopvont uit de 13de eeuw in laat-romaanse stijl; een waardevol geweven altaardoek, de zogenaamde Trebawische Epitaaf. In de Noordkapel staat een altaar met een altaarstuk met de voorstelling Christus in Gethsemane geschilderd in 1894 door Carl Gottfried Pfannenschmidt. Een andere opvallend kunstschat is het laatgotische vleugelaltaar.




Geen opmerkingen: