vrijdag 31 juli 2015

bijzondere kerken 5


Lopende naar ons volgende doel nl. de aan de Apostelen Petrus en Paulus gewijde Dom, kwam we langs het Oude Rathaus, een laatgotisch bakstenen gebouw net trapgevels. Voor dit gebouw staat een liefst 5.35 meter hoog standbeeld van Ridder Roeland gemaakt van zandsteen en vervaardigd en opgericht in 1474.


11 oktober 1165 werd de eerste steen gelegd voor de nieuwe kerk. Tot die tijd was de St.Gothardt Kirche de hoofd-en bisschopskerk. Het is het eerste bouwwerk opgetrokken in baksteen. Oorspronkelijk bezat het laat-romantisch/vroeg-gotische kerkgebouw een houten gewelf; later kreeg het spitsbogen. 


De beroemde architect Schinkel kreeg de opdracht voor de restauratie van het gebouw. Bezienswaardig is het Lehniner Altaar. Daarnaast bewonderen we de uit marmer en albast vervaardigde Epitaaf voor de in 1621 gestorven Adam von Königsmarck.


Andere bezienswaardigheden in de Dom zijn het geschilderde Böhmische Altar dat dateert uit 1385, het Kruis uit de 13de eeuw en afkomstig uit Sachsen. In het Museum horende bij de Dom bevinden zich nog de uit 1290 daterende Hungertuch en oude handschriften w.o. de Stichtingsoorkonde van het Bisdom Brandenbureg in 948 ondertekend door Otto I.


Geen opmerkingen: