maandag 27 juli 2015

Zomergasten 1


Gisteravond was Ahmed Aboutaleb de eerste gast in het beste televisieprogramma van de laatste jaren. Als ik de Publieke Omroep een cijfer zou moeten geven dan zou dat een vier zijn en mijn belastinggeld onwaardig. Het meeste is pulp en dan is daar gelukkig dé Uitzondering het programma Zomergasten. Wat jammer dat de dames en heren van de diverse omroepen niet de handen ineen slaan en het mogelijk maken dat het hele jaar door op de zondagavond Zomer-of Wintergasten wordt uitgezonden. 


Zo heb ik gisteravond weer geboeid gekeken en geluisterd naar het verhaal van de persoon Aboutaleb, die liet zien dat de Arabische wereld méér is dan alleen maar bloedvergieten.
De man kan op een geweldige wijze de Koran reciteren en beschikt over een enorme kennis van de Arabische literatuur.

 Maar ook over andere zaken zei hij zeer zinnige weloverwogen dingen en ik denk dat deze man wel eens een bijzondere minister-president zou kunnen zijn. Hij beschikt over bijzondere contactuele eigenschappen. durft voor zijn mening uit te komen, ook al wijkt deze af van de gangbare. Leuk dat hij een opname liet zien van Vader Abraham die volgens hem heel juist de identiteit van de Nederlander wist te vangen in zijn vertaling van een Frans/Duits liedje Het kleine café aan de haven. We zijn gelijk  voor de wet en het geld, maar tegelijk is dit het gevaarlijke nl. de zesjes mentaliteit; iedereen die boven het maaiveld uitsteekt heeft de kans om een kopje kleiner gemaakt te worden.


Een andere belangrijke uitspraak deed Aboutaleb over vrouwen; volgens hem kunnen zij ervoor zorgen dat de situatie overal in de wereld verbetert. Opvallend was zijn opmerking "wat zit er in het hoofd onder de sluier" n.a.v. het optreden op Prince of Poets van een prachtig aangeklede vrouw die op een aangrijpende wijze een eigen gedicht voordroeg.


Ik zie uit naar de andere uitzendingen van Zomergasten.

Geen opmerkingen: