maandag 27 juli 2015

Koormuziek 3



Op ons repertoire staan ook 4 madrigalen van de oorspronkelijk uit Venezuela afkomstige Franse componist Reynald Hahn. Vooral nummer vier En vous disant adieu behoort tot mijn favorieten. In 2016 gaan we een concert geven waarbij ieder koorlid uit het repertoire wat door de jaren is opgebouwd zijn favoriete koorwerk mag kiezen en mijn keuze valt op genoemd stuk van deze Hahn. Deze componist werd op 9 augustus 1874 geboren in de hoofdstad van Venezuela ( Caracas ), maar het gezin verhuisde naar Parijs, waar Reynaldo ging studeren aan het Parijse Conservatorium. Daar kreeg hij les van Jules Massenet. Hij componeerde operettes die beinvloed waren door Jacques Offenbach.  Daarnaast schreef hij ook toneelmuziek bij stukken van o.a. Edmond Rostand en Sacha Quitry. 
Marcel Proust portretteerde Hahn in zijn novelle Jean Santeuil en op zijn beurt liet de componist voor zijn pianowerk "Portraits de peintres" inspireren door gedichten van Proust. Maar het bekendst is Reynaldo Hahn geworden door zijn prachtige liederen wo. het wonderschone Si me vers avaient des ailes, dat door veel zangeressen is opgenomen.



Ik vond op You tube  een opname van de componist die zichzelf begeleidt op de piano. Bijzonder boeiend om Hahn te horen zingen.

Geen opmerkingen: