dinsdag 28 juli 2015

Koormuziek 3



Op gedichten van Rainer Maria Rilke schreef Paul Hindemith zijn Six Chansons voor gemengd kamerkoor. Ik ben niet echt een liefhebber van de muziek van deze componist, hoewel ik direct moet toegeven dat ik zijn composities niet echt ken. 


Hindemith werd op 16 november in Hanau geboren; na zijn studie viool aan het Dr.Hoch's Konservatorium van Frankfort speelde hij een achttal jaren in het orkest van de Opera in genoemde plaats. Hij onderzag al gauw de gevaren van het opkomende Nazisme en vluchtte naar Zwitserland en vandaar naar de Verenigde Staten. Hij ging er lesgeven aan de universiteit van Yale en verkreeg het Amerikaanse Staasburgerschap. Toch keerde hij weer terug naar Europa.
Zijn muziek kenmerkt zich door een bepaalde ritmiek die hij de naam "Motorik" gaf en het is juist de afwezigheid van sentimentaliteit, psychologie die zijn muziek soms een doordringend karakter geeft. Hij heeft een enorm oeuvre gecomponeerd in diverse genres. Hij verdedigde de eigentijdse muziek, maar wees bv. de Dodecafonie af. Hij schreef ook theoretische werken over de spanning tussen intervallen, harmonie en melodiek.
28 december 1963 overleed hij in Frankfurt am Main.


Geen opmerkingen: