zaterdag 25 juli 2015

Necrologie


In deze serie artikel wil aandacht schenken aan personen die een dezer dagen is overleden en iets betekent hebben voor de cultuur in het algemeen of op een bepaald gebied.
21 juli 2015 overleed de acteur/zanger Theodeore Meir Bikel. Hij zag het leven op 2 mei in Wenen. Zijn ouders waren joodse emigranten uit de regio Boekovina; het gezin wist na de Anschluss van Oostenrijk bij Nazi Duitsland te vluchten naar Palestina. Al heel jong ging Theodore acteren en om zich verder te scholen als acteur verhuisde hij naar Londen waar hij studeerde aan de Royal Academy of Dramatic Art. Hij trok de aandacht van de beroemde Laurence Olivier en deze gaf hem de kans om in West End een rol te spelen in het stuk A Streetcar Named Desire. De recensies waren lovend en daardoor kreeg hij meer rollen aangeboden. 
Toch verhuisde hij in 1954 naar Amerika en werd in 1961 genaturaliseerd tot Amerikaan. In 1949 speelde hij zijn eerste filmrol in Ein Breira. Ook in Amerika trad hij in verschillende films op w.o. The African Queen uit 1951; Betrayed uit 1954, The Defiant Ones uit 1958. Voor zijn bijrol in de laatste film kreeg hij een Oscarnominatie. 
Naast acteren traaf hij ook veelvuldig op als zanger van volksliederen, waarbij hij zich zelf begeleidde op de gitaar,balalaika en trekharmonika. Bikel trouwde driemaal en bij zijn tweede vrouw had hij twee kinderen. Hij is niet in de wieg gesmoord, want hij stierf in de gezegende  leeftijd van 91 jaar.

Geen opmerkingen: