zondag 26 juli 2015

bijzondere kerken


Tijdens onze vakantie op camping Van Dam's Kirschenhof niet ver van het stadje Werder aan de Havel hebben we vanzelfsprekend een aantal kerken bezocht. De eerste was op het kloostercomplex in Lehnin, dat slechts een kleine 10 kilometer fietsen is van onze camping.


Graaf Otto I die leefde van 1128 tot 1184 grondvestte dit klooster in 1180 en rond 1190 werd met de bouw van de kerk begonnen. Ze was pas voltooid in 1260. Het klooster bood plaats aan de Orde van de Cisterciënsers en functioneerde ook als begraafplaats voor o.a. de Hohenzollerns. Het Ambtshuis werd gebruikt als woning voor de vertegenwoordiger van de Keurvorst. Tijdens de Dertig jarige oorlog werd het kloostercomplex Lehin zoals zovele kloosters verwoest. Midden 17de eeuw werd het een jachtslot nadat Louise Henriette van 
Oranien was overleden. In de loop van de eeuwen verviel het complex steeds verder o.a. door oorlogsverwoestingen.

Onder invloed van de Romantiek kreeg men weer belangstelling voor het eigen cultureel erfgoed en de architecten Ludwig Persius en F.A. Stüler kregen van de toekomstige Koning Frederik III en Koning Friedrich Wilhelm IV de opdracht om de kerk in oude luister te herstellen. Deze restauratie vond plaats tussen 1871 en 1877.






Geen opmerkingen: