vrijdag 17 augustus 2012

Bela Lugosi



16 augustus 1956 overleed een filmster die in de ogen van velen zijn talenten heeft verkwanseld en tegelijkertijd wereldberoemd werd met zijn vertolking van graaf Dracula in de filmversie van het klassieke vampiersverhaal van Bram Stoker.

Zijn eigenlijke naam was Béla Ferenc Dezsó Blaskó die op 20 oktober 1882 geboren werd in het plaatsje Lugos dat tegenwoordig bij Roemenië hoort. Zijn vader was bakker, hoewel onze hoofdpersoon later beweerde dat hij bankier was, omdat hij zich schaamde voor zijn eenvoudige afkomst. Aan leren had hij een hekel en maakte zijn middelbare school niet af.

Hij begon zijn carriere als acteur in stukken van Shakespeare en men vond hem mede door zijn uiterlijk de Oost-Europese Laurence Olivier. Gedurende de eerste wereldoorlog vervulde hij de functie van officier in het Oostenrijks-Hongaarse leger. In deze jaren ontmoette hij zijn eerste vrouw Ilona Szimik met wie hij in 1919 naar Duitsland verhuisde. De beroemde regisseur Friedrich Wilhelm Murnau vroeg hem voor een rol in de film Der Januskopf, die hij draaide in 1920. Helaas is deze eerste bewerking van Dr.Jeckyll and Mr.Hyde verloren gegaan. In 1921 draaide dezelfde regisseur de cultfilm Nosferatu.

Inmiddels had Ilona heimwee naar haar vaderland en besloot daarheen terug te keren. Lugosi weigerde met haar mee te gaan en daardoor kwam er een einde aan dit huwelijk. Om onbegrijpelijke redenen besloot Lugosi naar Amerika te gaan, hoewel hij de Engelse taal niet machtig was. In december 1921 kwam hij aan in New York, waar een grote Hongaarse gemeenschap was en met een aantal acteurs een toneelgezelschap begon onder de naam De Rode Papaver.
 
In 1931 werd hij door de plotselinge dood van Lon Chaney door de regisseur Tod Browning gevraagd voor de rol van graaf Dracula en ondanks het feit dat men de film op zich niet best vond was ze toch een groot succes door het spel van Lugosi.

Lugosi kon de weelde van het succes niet dragen en versleet vrouwen bij de vleet; hij trouwde vijf keer, maar daarnaast had hij ook talloze buitenechtgelijke verhoudingen. Dat gedrag maakte hem niet geliefd bij de Amerikanen en die lieten hem dan ook als een baksteen vallen toen er een nieuwe acteur opstond die op onvolgbare wijze de rol van Frankenstein speelde nl. Boris Karloff
 
Maar wat de Amerikanen hem het meeste verweten was zijn lidmaatschap van de Hongaarse Communistische Partij en zich dus volgens hen logischerwijs bezig had gehouden met anti-amerikaanse praktijken; hij kwam op allerlei zwarte lijsten te staan en kwam daardoor niet meer aan de bak.

Omdat hij geen inkomsten had, raakt hij in grote financiële problemen en raakte verslaafd aan cognac en morfine. In 1954 was hij zo wijs om zich te laten opnemen in een ontwenningskliniek. Hij kwam genezen uit de kliniek. In deze periode werd hij trouw gesteund door een grote Draculafan Hope Lininger met wie hij hals over kop op 25 augustus 1955 trouwde.
Maar ook dit huwelijk zou in een scheiding uitgelopen zijn als hij niet op 73 jarige leeftijd aan een hartaanval overleed. Er was niet eens geld aanwezig om hem te begraven. Frank Sinatra zorgde voor deze betaling daarvan.
 


Geen opmerkingen: