woensdag 15 augustus 2012

Jan Kiepura




Mijn moeder die een groot muziekkenner was en mij met allerlei muziekstijlen leerde kennismaken, was een groot liefhebster van de man aan wie ik dit levensbericht wijd en die 15 augustus 1966 overleed. Waarom zij deze man zo adoreerde heb ik nooit zo begrepen, want zijn  stem vind ik zelf niet zo geweldig. Waarschijnlijk had het te maken met zijn knappe voorkomen en dat hij een gedroomd duo vormde met zijn vrouw de sopraan Marta Eggerth.

Jan Wiktor Kiepura werd op 16 mei 1902 geboren in het Poolse plaatsje Sosnowiec . Zijn vader, Franciszek Kiepure had een kruiudenierszaak en zijn moeder Maria Nalman was voor haar huwelijk een professionele zangeres. Zij was Joodse. Naast Jan kreeg het paar ook een andere zoon Wladyslaw.
Van 1916-1920 was hij leerling van de Juniorschool  in zijn geboorteplaats. In 1921 begon hij een rechtenstudie aan de universiteit van Warchau. In deze jaren studeerde hij zang bij Waclaw Brzezinski en Tadeusz Leliwa. In 1923 gaaf hij zijn eerste concert in het theater Sfinks en werd hij door Emil Mlynarski gevraagd om lid te worden van het door hem gevormde koor.

In de stad Krynica-Zdroj liet hij voor het toendertijd enorme bedrag van 3 miljoen dollar een hotel bouwen dat zeer bekend was en als decor diende voor diverse Poolse films. Kiepure trad op in 12 musicals. In 1926 had hij zijn vaderland verlaten en trad er ongeregeld op, maar iedere keer had hij er een enorm succes.

Inmiddels hadden verschillende operahuizen hem ook ontdekt en trad hij op in Coven Garden in Londen, Opera Comique in Parijs en de Nationale Opera in Berlijn. Door zijn knappe voorkomen werd hij ook een veelgevraagd filmacteur o.a. bij de UFA in Berlijn. en na zijn verhuizing naar de Verenigde Staten bij Motion Picture Industry in Hollywood.
Enkele bekende films waarin hij optrad waren The singing City, The Song of Night, Ich liebe alle Frauen en Das Land des Lächeln.


31 october 1936 trouwde Kiepura met de lyrische sopraan Mara Eggerth; zij traden dikwijls samen op in operettes, concerten en in films en vormden een gedroomd duo. Toen de Nazi's aan de macht dreigden te komen in Duitsland emigreerde het paar naar de Verenigde Staten.

Tijdens een telefoongesprek waarin hem werd meegedeeld dat hij financieel een grote klap had gekregen, kreeg hij een hartaanval en overleed ter plaatse op 64 jarige leeftijd en werd in zijn vaderland begraven op de Powazki Begraafplaats in Warschau. 

Geen opmerkingen: