zondag 19 augustus 2012

Zelfportret Leon Spillaert


 
Het hier afgebeelde zelfportret is geschilderd door de Belgische schilder Leon Spillaert, die altijd in de schaduw is gebleven van zijn tijdgenoten James Ensor, René Margritte, Paul Delvaux en Constant Permeke.

Spillaert werd in 1881 geboren in Gent; zijn vader bezat een parfumeriezaak en maakte zelf zijn parfums. Slechte slaper als hij was maakte hij lange nachtelijke wandelingen, die hem inspireerden voor zijn kunstenaarsschap. Vanzelfsprekend werd hij beinvloed door eigentijdse stromingen als symbolisme en expressionisme. Maar hij was zo individualistisch ingesteld, wat waarschijnlijk ook te maken had met het feit dat hij autodidact was,  dat hij moeilijk in een hokje geplaatst kan worden.
Hij was literair ingesteld en was bv. bevriend met Emile Verhaeren en op diens voorspraak kreeg hij de opdracht het verzameld werk van Maurice Maeterlinck  te illustreren.,

Het afgebeelde zelfportret is gemaakt in de periode van september 1907 en november 1908 toen hij liefst 15 zelfportretten schilderde, die steeds melancholischer en tegelijk eerlijker worden. Hij kijkt recht in de spiegel naar zijn zelfbeeld, waarin hij tegelijk een spel met licht en donker speelt. 

Geen opmerkingen: