dinsdag 21 augustus 2012

Zelfportret Emil Nolde



 Het hiernaast afgebeelde zelfportet is vervaardigd door de Duitse schilder Emil Nolde. Zijn eigenlijke naam was Emil Hansen.
Hij studeerde aan de school voor toegepaste Kunst in Karlsruhe en werd na afsluiting daarvan tekenleraar. Pas toen hij 32 jaar was besloot hij zich alleen maar aan de schilderkunst te wijden. Hij veranderde zijn achternaam in  (Nolde) zijn geboorteplaats.
Hij verhuisde naar Berlijn en sloot zich in 1906 aan bij de kunstenaarsgroep Die Brücke, maar voelde er zich na een jaar al niet meer thuis.
Van 1908 tot 1910 dacht hij aansluiting te vinden bij de Berlijnse Secession, maar ook daar voelde hij zich geremd in zijn ontwikkeling.

Vreemd genoeg werd hij een aanhanger van de Nazi's en richtte zich tegen de Joden. Maar desondanks werden zijn fel gekleurde werken vol met religieuze en primitieve beelden tot entartete kunst verklaard en werden uit de Duitse Musea verwijderd. Hij mocht ook niet schilderen en zeker niet te koop aanbieden. Maar ondanks deze verboden ging hij aquarelleren en stelde deze na de oorlog tentoon.
Hij overleed op 88 jarige leeftijd.

Geen opmerkingen: