zondag 26 augustus 2012

Ton van Duinhoven



Naar mijn mening een van de beste acteurs die we in Nederland gehad hebben, maar ondanks zijn successen toch onderschat stierf na 5 jaar bedlegerig te zijn geweest op 89 jarige leeftijd in zijn huis in Amsterdam. Aan deze bijzondere man wil ik dit blog wijden; het betreft Ton van Duinhoven, wiens laatste opteden was in een documentaire die de AVRO in 2008 over hem uitzond.


Jammer genoeg werd hij vooral door zijn optredens in TV series, zoals Hadimassa, De Nonsens en Treurniet show etc. Het waren deze series die de aandacht afhielden van zijn toneelrollen b.v. in stukken van Shakespeare maar vooral Harold Pinter.

Van Duinhoven wordt op 12 mei 1921 in Schiedam geboren; hij doorloopt de HBS met succes en wordt journalist bij de sportredactie van Het Parool. Hij komt door dit werk  in aanraking met het toneel en gaat deel uitmaken van het journalistencabaret dat optreedt onder de naam De Inktvis. Zijn optreden trekt de aandacht van Wim Kan, die hem vraagt om mee te spelen in diens ABC cabaret. Aansluitend werkt hij ook een jaar bij het cabaretgezelschap van Martie Verdenius.

Het nieuwe medium radio trekt hem ook en hij krijgt een uitnodiging voor het progrogramma Triangel van Wim Ibo. Als de kans zich aandient gaat hij ook voor de TV optreden nl. in het stuk Muiterij op de Caine. Hij is inmiddels een veelgevraagd acteur geworden en werkt mee aan een groot aantal voorstellingen in theater, film en televisie. Hij speelt een prachtige rol in het stuk Requiem voor een zwaargewicht.

In het beroemde t.v. programma Hadimassa, waaraan wordt meegewerkt door Kees van Kooten, Wim de Bie en Annemarie Oster. Indrukwekkend zijn van hem de sketch ambassadeur van de Volksrepubliek China en die van Partyrobot.

Hij stapt over naar de Van Speykshow van Aad van den Heuvel. In dit programma wordt de actualiteit opo de hak genomen en ook daarin speelt van Duinhoven geweldige typetjes.

De laatste vijf jaar van zijn leven moet hij op bed doorbrengen vanwege een ernstige evenwichtsstoornis.

Geen opmerkingen: