maandag 20 augustus 2012

Joe Rosenthal



Bijna niemand die deze beroemde foto ziet, kent de naam van de fotograaf die deze foto heeft gemaakt.

Maker van deze foto was de op 20 augustus 2006 op 94 jarige leeftijd overleden Joe Rosenthal.

In opdracht van Associated Press begeleidde hij de strijd in de Pacific. Hij maakte de beroemde en omstreden foto van de zes Amerikaanse mariniers die op  23 februari 1945 de Amerikaanse vlag neerzetten op de Vulkaan Suribachi op het eiland Iwojima. 
Hij werd er later van beschuldigd deze scene in elkaar gezet te hebben als propagandastunt.

Even omstreden als de foto van Joe Rosenthal is de foto hiernaast afgebeeld. Een Russische soldaat plaatst de Russische vlag op het verwoeste Reichstag gebouw.

Volgens eigen zeggen had hij zich laten inspireren door de foto van Joe Rosenthal. Maar daar waar inmiddels vaststaat dat de laatste een spontane gebeurtenis op de plaat vastlegde, heeft de Russische fotograaf Jevgeni Chaldej toegegeven, dat hij op 2 mei 1945 een paar militairen naar het dak van het parlementsgebouw liet lopen met meegebrachte rode vlaggen en hen daar in verschillende houdingen fotografeerde.
Jammer genoeg had hij niet in de gaten dat de soldaat op het moment van de foto twee horloges droeg; die had hij dus verkregen bij plunderingen en dat was natuurlijk iets wat Russische soldaten niet deden.

Geen opmerkingen: