zondag 19 augustus 2012

Federico Garcia Lorca



19 AUGUSTUS 1936 stond voor een vuurpeloton een achtendertig jarige man die alleen vanwege zijn van de machthebbers afwijkende standpunten en openlijke kritiek, maar vooral vanwege homoseksualiteit, waarvoor hij openlijk uitkwam, moest vermoord worden.
De Franquinisten hebben met deze moord een mythische held gecreëerd. Over zijn leven hoef ik niet veel te schrijven en dat zal bij de meeste lezers van Spechtiania bekend zijn. Maar er is een onderdeel van zijn kustenaarschap dat wat onderbelicht is gebleven, namelijk zijn muzikale activiteiten.

Lorca werd in 1898 als zoon van een grootgrondbezitter geboren in een boerendorp; in de omgeving leefden zigeunerfamilies b.v. in de grotten van Sacramento. Van jongs af aan was hij dus bekend met met de muziek en de dans van deze groep. Maar het was niet alleen de muziek die hem trok; hij voelde zich tot deze mensen aangetrokken omdat ze net zoals hij als homoseksueel buiten de gevestigde orde stond.

Niet voor niets wordt altijd gezegd dat je zijn gedichten moet horen; en zelf heeft hij altijd gezegd dat hij musicus had willen worden. Lorca speelde zowel de piano als de gitaar op een goede wijze  en niet voor niets noemde hij zijn gedichten liedjes die hij zelf vertolkte of hij begeleidde andere artiesten zoals La Argentina en het bijzondere daarvan is dat er opnamen van bestaan.


Geen opmerkingen: