donderdag 16 augustus 2012

De Utrechtse Boekhouder




Aan de Herenweg te Utrecht ligt een theater dat de naam Salon Saffier draagt. Onder de bezielende leiding van Marijke van Dorst worden er kleinschalige literaire voorstellingen gegeven vaak met medewerking van de huisacteur Boris van den Wijngaard.

Naast deze literaire voorstellingen worden er ook literaire wandelingen georganiseerd w.o. een wandeling als " hommage "aan de Utfrechtse schrijfster en beeldend kunstenares Dirkje Kuik en een J. Slauerhoff wandeling.

Onlangs en wel op 10 augustus verscheen het alweer 4de nummer van De Utrechtse Boekhouder, een gratis digitaal tijdschrift voor Utrechts literair erfgoed. Ik vind het blad vergelijkbaar met Het Oog in het Zeil , maar dan toegespitst op literatoren die in hun leven met de stad Utrecht te maken hebben gehad.
De Redactie van dit zeer lezenswaardig tijdschrift berust bij Niels Bokhove en Hans Heesen ( de laatste is eindredacteur ).

Het bijzondere van dit tijdschrift vind ik dat er aandacht wordt geschonken aan literatoren die totaal in de vergetelheid zijn geraakt en dat er op een bijzonder wetenschappelijke, maar vooral integere manier over deze mensen wordt geschreven. Hoe onbetekenend ze qua werk voor de literatuur geweest mogen zijn.

Bovendien wordt er geschreven over personen die mij totaal niet bekend waren en die aanleiding vormen om meer over deze mensen aan de weet te komen.

Kortom; ik heb opnieuw enorm genoten van deze 4de uitgave van dit tijdschrift en kan nauwelijks wachten tot oktober van dit jaar wanneer nummer 5 verschijnt.


 

Geen opmerkingen: